۵ خطر سوسيس و كالباس براي بدن :

كالباس

 

سوسيس و كالباس، يكي از نمونه‌هاي مواد غذايي است كه به راحتي آماده مصرف مي‌شود و در عين حال بسيار خوشمزه است و به همين دليل طرفداران زيادي در ميان مردم دارد. اما افزايش استقبال مصرف كنندگان از انواع سوسيس و كالباس، در شرايطي مشاهده مي‌شود كه بسياري از متخصصان تغذيه، به مضرات مصرف اين نوع مواد غذايي اشاره مي‌كنند. اين در حالي است كه مصرف نوشابه‌ها،‌ سوسيس و كالباس نيز همپاي اين مواد هر روز افزايش مي‌يابد به همين علت اغلب كودكان و نوجوانان با مشكل كمبود آهن، روي و انواع ويتامين‌ها مواجه هستند و رشد آن‌ها به طور كامل انجام نمي‌شود.
————————

سيدضياءالدين مظهري متخصص تغذيه در اين رابطه مي‌گويد: ۲ مسأله اصلي در موضوع استفاده از سوسيس و كالباس وجود دارد كه سوسيس و كالباس از چه موادي تهيه مي‌شود و در تهيه اين فرآورده آيا از استانداردهاي تعيين شده، تبعيت مي‌كنند.

تمام محصولات موجود در بازار در كارخانه‌هاي نام‌آور توليد نمي‌شود، مشخص نيست سوسيس و كالباس‌هاي فله‌اي موجود در بازار با چه مواد اوليه‌اي و در چه اماكني توليد مي‌شود و نبايد ميزان مصرف مواد نگه‌دارنده نيترات و نيتريت در اين مواد از ميزان استاندارد بيشتر باشد و مدت نگهدارندگي آن‌ها نيز نبايد افزايش يابد. اين مواد توان دفاعي بدن را تحت فشار قرار مي‌دهد و موجب هجوم اسيدهاي چرب اشباع شده، مي‌شود و عوارض آن به صورت بيماري‌هاي قلبي، عروقي و سرطان‌ها بروز مي‌كند. مصرف استاندارد مواد نگه‌دارنده مسئله‌اي ايجاد نمي‌كند اما بيش از آن خطرناك است.

۱- سوسيس، فشار خون را بالا مي‌برد

كارشناسان تغذيه در انگليس هشدار دادند مقدار نمك موجود در اكثر سوسيس‌ها بيشتر از نمكي است كه در يك پاكت چيپس وجود دارد. گروهي از متخصصان تغذيه به مطالعه روي محتواي نمك موجود در گوشت تازه، گوشت منجمد و سوسيس‌ها پرداختند و متوجه شدند از بين ۲۴۶ محصول مختلف سوسيس كه در اين كشور توزيع مي‌شود مقدار نمك موجود در آن‌ها بيش‌تر از نمك يك پاكت چيپس است.
 در واقع براي هر ۵۰ گرم گوشت فراوري شده در هر وعده خطر بيماري‌هاي قلبي تا ۴۲ درصد افزايش مي‌يابد و خطر ديابت نيز تا ۱۹ درصد بالاتر مي‌رود
 اين متخصصان مي‌گويند وقتي فردي در روز فقط ۲ عدد سوسيس به عنوان وعده غذايي مصرف مي‌كند، حدود نيمي از حداكثر مقدار مجاز مصرف روزانه نمك را دريافت كرده است. اين كارشناسان تاكيد دارند كه گران‌تر بودن كالا به معني سالم‌تر بودن آن نيست، چون در برخي موارد حتي محصولات گران‌تر، نمك بيشتري دارند.
 نمك فشار خون را بالا مي‌برد و منجر به سكته مغزي، حمله قلبي، پوكي استخوان و بيماري‌هاي كليوي مي‌شود به همين خاطر هر فرد مجاز نيست كه بيش از ۶ گرم نمك در روز مصرف كند.

۲- سوسيس و كالباس؛ مضر براي پوست

در سال‌هاي اخير استفاده از فرآورده‌هايي چون سوسيس و كالباس به صورت چشمگيري افزايش يافته است. اين در حالي است كه اين مواد در كنار طعم جذب كننده‌ي خود، مضرات فراواني خواهند داشت.
 دكتر فريد صفر، پژوهشگر بيماري‌هاي پوستي گفت: مصرف زياد سوسيس و كالباس ممكن است در مواردي كهير ايجاد كند اما در بيشتر موارد تشديد كننده‌ي برخي بيماري‌هاي پوستي از جمله خارش و يا بيماري‌هاي حاد پوستي است.
 بيشترين عامل تحريك كنندگي اين مواد، فلفل، ادويه و مواد رنگي و افزودني است كه در آن به ميزان زياد وجود دارد بنابراين به افرادي كه سابقه بيماري‌هاي پوستي، خارش يا كهير دارند، توصيه مي‌شود مصرف اين قبيل فرآورده‌ها را به حداقل برسانند و ترجيحاً از مصرف آن‌ها خودداري كنند.
 ضمناً در بسياري از موارد اطميناني از سلامت گوشت مصرفي در اين فرآورده‌ها نيز وجود ندارد.

۵ خطر سوسيس و كالباس براي بدن

۳- خطر بروز سرطان مثانه با مصرف سوسيس و كالباس

مصرف سوسيس و كالباس خطر بروز سرطان مثانه را ۳۰ درصد افزايش مي‌دهد. محققان تاكيد كردند: مواد افزودني كه در گوشت‌هاي فرآوري شده شامل سوسيس و كالباس استفاده مي‌شوند، خطر ابتلا به اين سرطان را تشديد مي‌كنند. محققان در تشريح اين اثرگذاري، متذكر شدند كه نمك‌هايي مثل نيتريت سديم و نيترات سديم در اين غذاها مي‌توانند با اسيد معده واكنش انجام داده و در طول فرآيند هضم و جذب غذا، مواد سرطاني را تشكيل دهند.
 در اين پژوهش دانشمندان انستيتو ملي سرطان در راكويل آمريكا، رابطه بين مصرف افزودني‌هاي گوشتي و خطر بروز سرطان مثانه را مورد ارزيابي قرار دادند.
 به گزارش خبرگزاري ايسنا به نقل از روزنامه تلگراف، دكتر آماندا كروس محقق اصلي در اين پژوهش يادآور شد كه انجام مطالعات بيشتر در اين زمينه ضروري است. البته چندين پژوهش ديگر نيز وجود اين رابطه را تاييد كرده است.

۴- سوسيس و كالباس باعث ابتلا به بيماري‌هاي ژنتيكي مي‌شود

محمد تقي اكبري، رئيس انجمن ژنتيك ايران مي‌گويد: مصرف سوسيس و كالباس قطعاً در ابتلا به بيماري‌هاي ژنتيكي اثر دارد، البته اين ابتلا به مرور اتفاق مي‌افتد.
 ميزان بيماري‌هاي ژنتيك در ايران نظير ساير كشورهاست و در مواردي به دليل ازدواج خويشاوندي بيشتر از ساير كشورها مي‌باشد.‌ امكانات موجود براي تشخيص و شناسايي بيماري‌هاي ژنتيكي به اين صورت است كه سازمان بهزيستي مراكز مشاوره ژنتيك براي بيماري‌هاي ژنتيك طي دهه گذشته در استان‌هاي مختلف ايجاد كرده است و مراكز بهداشت سراسر كشور نيز به بيماري‌هاي ژنتيك پرداخته‌اند.
 در حال حاضر حداقل ۱۳ تا ۱۶ هزار بيماري ژنتيكي وجود دارد كه برخي از آن‌ها شيوع بالا دارد و شيوع برخي خيلي پايين است. متأسفانه آمار دقيقي از همه مبتلايان به بيماري‌هاي ژنتيكي نداريم؛ اما در مورد بيماري‌هاي غربالگري شده مانند تالاسمي مي‌توان آمار داد.
 مصرف زياد سوسيس و كالباس ممكن است در مواردي كهير ايجاد كند اما در بيشتر موارد تشديد كننده‌ي برخي بيماري‌هاي پوستي از جمله خارش و يا بيماري‌هاي حاد پوستي است
 بيماري‌هاي ژنتيكي ۲ دسته هستند: اين بيماري‌ها يا ارثي هستند و از پدر و مادر به ارث مي‌رسند يا بر اثر جهش جديد در ژن فرد به وجود مي‌آيد. به عنوان مثال آكندروپلازي كه كوتاهي قد را موجب مي‌شود، دوسوم به علت جهش جديد در ژن ايجاد مي‌شود. يك‌سوم افرادي كه به هموفيلي مبتلا مي‌شوند بر اثر جهش جديد است و قبلاً پدر و مادر فرد به آن مبتلا نبوده‌اند.
 سيدضياءالدين مظهري، متخصص تغذيه در اين رابطه مي‌گويد: مصرف بيش از حد مواد افزودني در سوسيس و كالباس خطرناك است و راديكال‌هاي آزاد كه بر اثر استفاده از اين مواد به وجود مي‌آيد، مي‌تواند اطلاعات DNA را تغيير دهد و يك سلول سالم را به سمت سرطاني شدن سوق دهد. افرادي كه در دوره رشد قرار دارند نيازمند ۴ گروه اصلي نان، غلات، سبزي و ميوه هستند. هر روزه هر فرد به سبزي پخته يا خام۳۰۰ تا ۷۰۰ گرم و ميوه ۲۰۰ تا ۴۰۰ گرم نياز دارد. بهبود روش زندگي و مناسب بودن مواد غذايي روي رفتار ژن‌ها تأثير مي‌گذارد.

۵- دشمني سوسيس و كالباس با قلب

تحقيقات تازه حاكي از آن است كه گوشت‌هاي فرآوري شده مثل سوسيس و كالباس به سلامت قلب آسيب مي‌رساند.
 به گزارش هلث‌دي‌نيوز، بررسي‌هاي دانشمندان دانشگاه هاروارد نشان مي‌دهد كه چربي‌هاي گوشت قرمز موجود در گوشت‌هاي فرآوري شده عامل خطري براي بيماري‌هاي قلبي است. واژه گوشت فرآوري شده به هر گوشتي اشاره مي‌كند كه با دودي شدن، نمك سود كردن و اضافه كردن مواد شيميايي خاص و مواد نگه‌دارنده تهيه مي‌شوند. همبرگر، سوسيس، كالباس و ژامبون‌ها جزو گوشت‌هاي فرآوري شده هستند.
 براي كاهش خطر حملات قلبي و ديابت افراد بايد از مصرف زياد گوشت‌هاي فرآيند شده اجتناب كنند. به عنوان مثال نبايد زياد در وعده‌هاي غذايي خود هات‌داگ، سوسيس و يا كالباس بخورند. مصرف اين غذاها نبايد بيش از يك بار در هفته باشد.
 طبق تحقيقات دانشمندان دانشگاه هاروارد روي يك ميليون و دويست هزار نفر كه نتايج آن در كنفرانس انجمن قلب آمريكا مطرح شد، مشخص شد ۲۳ هزار و هشتصد نفر از اين افراد دچار بيماري‌هاي قلبي بوده و ۲ هزار و دويست نفر هم به سكته مبتلا شده و ۱۰ هزار نفر ديابت داشتند.
 مصرف بيش از حد مواد افزودني در سوسيس و كالباس خطرناك است و راديكال‌هاي آزاد كه بر اثر استفاده از اين مواد به وجود مي‌آيد، مي‌تواند اطلاعات DNA را تغيير دهد و يك سلول سالم را به سمت سرطاني شدن سوق دهد
 محققان در اين بررسي دريافتند كه افرادي كه گوشت قرمز فراوري نشده مصرف مي‌كردند به طور قابل توجهي كمتر در معرض خطر بيماري‌هاي قلبي و

ديابت
قرار داشتند. اما در هر حال خوردن گوشت‌هاي فرآيند شده با افزايش خطر ابتلا به اين دو بيماري ارتباط داشت. در واقع براي هر ۵۰ گرم گوشت فراوري شده در هر وعده خطر بيماري‌هاي قلبي تا ۴۲ درصد افزايش مي‌يابد و خطر ديابت نيز تا ۱۹ درصد بالاتر مي‌رود.
 به گفته محققان وجود نمك، مواد شيميايي نگه‌دارنده و چربي دليل ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و ديابت است. خوب است بدانيم كه هم گوشت‌هاي فراوري شده و هم ساير غذاها نظير كره و پنيري كه داراي چربي‌هاي اشباع باشند با ابتلا به بيماري‌هاي مزمن ارتباط دارند و بايد در مصرف آن‌ها محدوديت وجود داشته باشد.

 


دسته ها : سلامتي
X